štvrtok 20. septembra 2012

Vieš vymenovať mesiace v roku?

Vymenovať mesiace v roku vedia mnohí z nás už od škôlky. V druhej triede sa toho naučíme trošku viac. Budeme trénovať, ktorým mesiacom sa začína a ktorým končí kalendárny rok, ako sa odlišuje kalendárny rok od toho školského, v ktorom mesiaci sa začína zima, či patrí august k jesenným mesiacom alebo nie a podobne. To si už vyžaduje trošku sústredenia či času na rozmyslenie.

A keďže my sa nových vecí nebojíme, pridali sme si k tomu ešte anglické a české názvy mesiacov. Boli sme prekvapení, že tie anglické sa píšu s veľkým začiatočným písmenom a  v mnohom sa podobajú na slovenské.








































Nakoľko spolupracujeme už druhý rok s českou školou, určite sa nám zíde poznať aj pomenovanie českých mesiacov. Museli sme uznať, že naučiť sa ich bude asi väčší problém ako zvládnuť tie anglické. Našťastie sme si našli niekoľko malých pomôcok, ktoré nám pri tom pomôžu:
- január = leden ( zimný mesiac, v ktorom je veľa ľadu a snehu)
- február = únor
- marec= březen (jarný mesiac, zvieratá čakajú mláďatá, sú „březí“)
- apríl= duben (jarný mesiac, pučia duby)
- máj = květen (jarný mesiac, všetko naokolo kvitne)
- jún= červen
- júl= červenec
- august= srpen ( mesiac, v ktorom sa zbiera úroda, používa sa malý ručný kosák = srp )
- september= září
- október= říjen (v tomto období majú zvieratá ruju = říji )
- november = listopad (jesenný mesiac, opadávajú listy zo stromov)
- december= prosinec ( mesiac, v ktorom sú Vianoce – prosíme o darčeky, o odpustenie hriechov...)























Najskôr sme sa naučili roztriediť všetky mesiace do troch skupín – na slovenské, české a anglické. Keď sme to už zvládli bez chybičky, skúsili sme ich zoradiť od prvého po posledný. Veľmi nám pri tom pomohol kartičkový program, ktorý nám našu prácu hneď i vyhodnotil. Kto sa chce preskúšať aj doma, nájde ho po zadaní hesla na digitálnej učebnici.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára